Завдяки Рівненщині столиця буде з електрикою. На фінішній прямій — масштабний енергетичний проект. Рівненська атомна станція готується підключитися до нової електролінії на Київ. Вона має покращити живлення столиці та змінити ситуацію в цілій енергосистемі України. Як атомники підготувалися до реалізації цього проекту дивіться далі.

Для передачі електроенергії до столиці практично готові. Рівне нська атомна станція завершує реконструкцію розподільчого пристрою. Проект, який дозволить постачати електроенергію напряму до столиці, коштує 226 мільйонів гривень. Електрики з'єднують останні контакти силового обладнання (працюють на вишці). Воно найсучасніше, в основному імпортне. Змонтувати його допомагали іноземні фахівці.

Встановили вимикачі та роз'єднувачі, щоб комутувати лінію. Встановили обладнання для захисту, обмежувачі перенапруг, системи релейного захисту. Встановили обладнання, щоб підтримувати нормальну напругу в лінії.

Її протяжність 353 км і з'єднає РАЕС з київською підстанцією (загальні плани потужних кабелів і вишок). Цей проект, який реалізується за кошти Європейського банку реконструкції та розвитку, покращить постачання електрики споживачам центральної України.

Це підсилить схему живлення київського регіону. Зі сторони підстанції Київська мають бути збудовані ще лінії 330 КВольт, які забезпечать більш надійне живлення міста Києва.

Нова електролінія покращить і роботу Рівне нської АЕС, яка працює з диспетчерськими обмеженнями. Третій енергоблок взагалі на 50 відсотків потужності (плани атомної стації, енергоблоків), бо не можуть передбачати більше електрики через старе обладнання. Нова лінія має виправити ситуацію в цілій енергосистемі України.

Ми сьогодні купуємо електроенергію в Росії. Приблизно 800 МВат. Баланс може статися, якщо включимо лінію в сеть. Питань про забезпечення електроенергією України не мало би бути.

Цього тижня атомка завершить роботи на розподільчому пристрої та буде готова підключитися до лінії. Ввімкнути її в енергосистему України мають до 22 грудня — таке завдання поставили в міністерстві палива та енергетики.