5-річний Миколка помер у листопаді минулого року. Біди нічого не віщувало. Після прогулянки син почав скаржитись батькам на біль у животі. Вночі у нього піднялась температура. Рідні викликали швидку. Маленького пацієнта госпіталізували в обласну дитячу лікарню. Але ефективної допомоги не надавали, розтирали оцтом та забороняли пити.

Хлопчик терпів і у увесь час просив пити, кажуть рідні. Через деякий час став синіти. Лікарів не було. Завідувач спав, а потім пішов на нараду.

За фактом смерті дитини відразу почалось слідство. Спершу у довідці написали, що причиною загибелі хлопчика стало ГРВІ, а потім встановили, що хвороба Крона. У лікарні провели внутрішнє розслідування. Завідувача відділенням планової хірургії Костянтина Думановського звільнили з посади. Пізніше комісія при МОЗ постановила, що рівненські медики неналежно рятували дитину хоча хлопчик міг би жити. Прізвища винних поки не називають. Але рівненські активісти та рідні дитини звинувачують у всьому Костянтина Думановського.

Екс-завідувач відділенням себе винним не вважає. Подав позов до рівненського міського суду аби його поновили на посаді. Більш того - повернули гроші за вимушений прогул. Рідні померлого Миколки Антонюка обурені. Кажуть замість каяття, горе - лікар хоче поновитись на роботі і зовсім не відчуває себе винним.

Перше засідання по справі поновлення на роботі пройшло без самого позивача. Він не з’явився. Прийшов тільки його батько – Георгій Думановський з адвокатом. Остання запевнила, одна людина не може бути винна у смерті дитини.

Втім представники обласної дитячої лікарні іншої думки. Кажуть, Костянтина Думановського звільнено після внутрішнього розслідування у мед закладі.

Втім розгляд справи без позивача не можливий. Батько Костянтина Думановського, екс-головний лікар тієї ж обласної дитячої лікарня, виступив у ролі представника. Щоправда пояснити де зараз перебуває його син і чому не прийшов на слухання – відмовився.

Адвокат звільненого медика наполягала аби засідання було закритим, мовляв журналісти чинять тиск, розголошують особисту інформацію і …. світять в очі відеокамерами. Втім інші сторони судового процесу були протилежної думки. Мовляв, саме завдяки громадськості справа набула розголосу. Суддя після довгих роздумів не підтримала бік позивача, посилаючись на те, що розголошення державних таємниць чи подробиць інтимного життя під час розгляду трудового спору не буде.

Адвокат позивача одразу ж подала клопотання про перенесення суду. Аби їй дали час ознайомитися з матеріалами справи. Суд підтримав. 18 лютого – наступне засідання. Обидві сторони сподіваються, що на нього з’явиться і сам позивач Костянтин Думановський.

До слова, слідство у справі смерті дитини ще триває. Правоохоронці чекають останніх експертиз з Луцька. Сподіваються, що за лічені місяці і цю справу передадуть до суду і вже можливо влітку розпочнеться її розгляд.