Українцям більше не потрібно хвилюватися за правильність їх паспортних даних після перейменування вулиць або населених пунктів.

Відтепер усі оновлення відбуватимуться в автоматичному режимі, та громадяни не муситимуть самостійно повідомляти державні органи про такі зміни.

З 4 квітня 2016 року набрав чинності закон, яким внесено зміни до статті 6 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні».

Відтепер «у разі прийняття рішення про зміну нумерації будинків, перейменування вулиць (проспектів, бульварів, площ, провулків, кварталів тощо), населених пунктів, адміністративно-територіальних одиниць, зміни в адміністративно-територіальному устрої на підставі відповідних актів» усі необхідні корективи автоматично вносяться до бази даних обліку осіб за місцем проживання.

«Порядок внесення таких змін, а також передачі інформації про реєстрацію, зняття з реєстрації місця проживання (перебування) фізичних осіб до Єдиного державного демографічного реєстру визначаються Правилами реєстрації місця проживання та Порядком передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру, що є затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 2 березня 2016 р. № 207», – прокоментував юрист Українського інституту національної пам’яті Сергій Рябенко.

Зміни до паспорта чи іншого документа, що посвідчує особу, вносяться лише за бажанням самого громадянами та є безкоштовними згідно з частиною 14 статті 6 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні».

Джерело: Рівне нська ОДА.