Традиційно до Великодня господині готують крашанки, аби посвятити їх у святковому кошику. Однак хімічні барвники, якими декорують пасхальні яйця, містять у собі шкідливі елементи. Аби вберегти себе від зайвої хімії принаймні у святкові дні, варто скористатися природніми барвниками, які можна знайти на кожній кухні.

Перед тим, як взятися за фарбування яєць, варто підготувати поверхню шкарлупи, щоб колір був рівномірним, а для цього яйця протріть оцтом або вимийте з содою. Щоб яйця не лопнули при варінні, кладіть їх в холодну воду, а не в киплячу, а до варіння близько півгодини потримайте яйця при кімнатній температурі. Навіть якщо яйце і лопне, то ніколи не витече, якщо у воду додати столову ложку солі. А вже після фарбування протріть їх рослинною олією, аби надати крашанкам блиск.

Золотисто-жовтий колір можна отримати за допомогою відвару куркуми. У гарячу воду додаються 2-3 столові ложки куркуми. Щоб колір був більш насиченим, воду потрібно закип'ятити. В отриманому відварі можна як варити яйця (вийде більш насичений колір), так і просто відмочувати варені. Також жовтий колір яєць виходить в тому випадку, якщо відварити їх у воді з додаванням цибулиння, моркви, насіння кмину або ромашки.

За допомогою цибулиння крашанки можна фарбувати в кольори від світло-оранжевого, червоного до темно-бордового і коричневого. Чим довше варити або тримати у відварі цибулиння яйця, тим темніше вийде колір.

Червоний і малиновий колір дає відвар кори вишні або гілок вишні. Відвар кору або гілочки вишні треба настояти кілька годин, обов'язково процідити, варити в цьому настої яйця. Якщо відвар кори вишні зробити слабким, то яйця матимуть рожевий відтінок.

Приємний зелений колір надає вашим пасхальним яйцям відвар кропиви і шпинату. Чим довше варити (не більше 20 хвилин) або тримати (можна поставить на всю ніч в холодильник) яйця у відварі, тим яскравіше колір вийде.

Синій колір з’являється при замочуванні яєць в настої червонокачанної капусти. У половині літра води замочують два дрібно порізаних качана червонокачанної капусти, до розчину додається шість столових ложок білого оцту, після чого розчин повинен настоятися протягом ночі для отримання більш глибокого кольору. На наступний день в отриманому розчині замочують відварені яйця.

Міцно заварений чорний чай фарбує крашанки в кольори від золотистого до шоколадного залежно від міцності чаю і часу фарбування.

Після фарбування яйця не можна терти рушником. Їх слід промити, потримавши під струменем теплої води, і акуратно просушити серветкою або паперовим рушником.