Настали теплі дні і, звичайно ж, нам хочеться побути на свіжому повітрі, поніжитися під теплими променями сонця. Садівництво, кемпінг, піший туризм, просто ігри на відкритому повітрі - все це прекрасна і корисна для здоров'я діяльність. Та не забувайте про кліщів, які живуть у тому ж середовищі. Їхні укуси не тільки неприємні, вони переносять багато небезпечних захворювань, зокрема, хворобу Лайма.

Якщо присмоктування кліща все ж сталося, первинну консультацію завжди можна отримати за телефоном 103. Якщо ж у вас немає можливості звернутися за допомогою до медустанови, то кліща доведеться видаляти самостійно.

Кліщів зручно видаляти зігнутим пінцетом або хірургічним затискачем, в принципі підійде і будь-який інший пінцет. При цьому кліща потрібно захопити якомога ближче до хоботка, потім його акуратно підтягують, при цьому обертаючи навколо своєї осі в зручну сторону. Зазвичай через 1-3 обороти кліщ витягується разом з хоботком. Якщо ж паразита спробувати висмикнути, то велика ймовірність його розриву.

Видалення кліща необхідно проводити з обережністю, не здавлюючи його тіло, оскільки при цьому можливе видавлювання вмісту кліща разом із збудниками хвороб в ранку. Важливо не розірвати кліща при видаленні - залишена в шкірі частина може викликати запалення і нагноєння. При цьому варто врахувати, що при відриві головки кліща процес інфікування може продовжуватися, оскільки в слинних залозах і протоках присутня значна концентрація вірусу кліщового енцефаліту.

Якщо при витягненні кліща відірвалася його головка, яка має вигляд чорної крапки, місце присмоктування протирають ватою або бинтом, змоченими спиртом, а потім видаляють головку стерильною голкою (попередньо простерилізованої на вогні) так, як ви видаляєте звичайну скалку.

Не мають під собою жодних підстав деякі надумані поради про те, що для кращого видалення слід накладати на кліща, що присмоктався, мазеві пов'язки або використовувати масляні розчини. Масло може закупорити дихальні отвори кліща і він помре, так і залишившись в шкірі. Після видалення кліща, шкіру в місці його присмоктування обробляють йодом або спиртом. Накладення пов'язки, як правило, не потрібне.