Коли ваша улюблена і перша дитина стає не єдиною у сім'ї, то і підхід до виховання слід змінити, враховуючи інтереси усіх дітей. Як це зробити правильно, рекомендує відомий український педіатр Євген Комаровський.

Безумовно, Комаровський зовсім не психолог, але він має колосальний досвід у спілкуванні з дітьми і їх батьками, тому має повне право давати поради і про виховання в тому числі. Тим більше, що Євген Олегович сам батько і дідусь, а його рекомендації цілком логічні і зрозумілі. Прислухатися чи ні - справа кожного.

Присутність в будинку старшої дитини нерідко породжує цілий ряд специфічних проблем, що виникають і у дітей (ревнощі, образа, агресія, зайву цікавість, нездатність відрізнити молодшого брата чи сестру від нової іграшки), і у батьків (почуття провини, дратівливість, гостра нестача часу). Зрозуміло, що 2-річний старший брат або 10-річна сестра - це різні проблеми, але є й універсальні поради, які стануть в нагоді в будь-якому віці.

  1. Тепер вам повинно вистачати часу на двох (трьох чи більше). Мінімізуйте витрати часу на домашні турботи, по можливості максимально використовуйте досягнення цивілізації - підгузники, посудомийну машину, готову їжу.
  2. Не робіть організаційних помилок - спільний сон, дуже часті годування, багатогодинні заколисування - все це не для вас. Дефіцит часу, емоцій і уваги по відношенню до старшої дитини - основна причина більшості теоретично можливих проблем. Говоріть зі старшими про молодшого.
  3. Розповідайте, пояснюйте, відповідайте на питання, заохочуйте зацікавленість. Читайте казки про братів і сестер.
  4. Не можна принести в будинок брязкальце і забути про машинку для старшого брата. Усіх гостей і бабусь з дідусями також варто про це попередити: або приходьте з порожніми руками, або скільки дітей - стільки й подарунків.
  5. Не можна заспівати колискову молодшій дитині і не почитати казку або просто поговорити зі старшою. Не можна влаштувати фотосесію молодшій дитині і не зробити портрет старшої сестри чи брата з подальшою публікацією в «Інстаграм» і захопленим коментарем про найкращу і найкрасивішу дівчинку чи хлопчика.
  6. Заохочуйте будь-які спроби старшої дитини допомогти вам в догляді за молодшою. Провокуйте ситуації, коли вам допомога потрібна. Дуже хваліть. Дуже! Ставте в приклад.
  7. Не створюйте ситуації, коли старша дитина змушена брати на себе відповідальність і приймати будь-які батьківські рішення.
  8. Більшість фахівців не рекомендують навіть на короткий час залишати дітей наодинці, якщо старшій дитині ще не виповнилося 12 років. У будь-якому випадку, навіть якщо дитина 15 років залишається доглянути за молодшим братом чи сестрою, це повинна бути його ініціатива, а не категорична вимога батьків.

Виховання двох діток - це непросто, інколи навіть дуже непросто. Проте усі ці поради можуть значно полегшити цей процес. 

Читайте також: Ідеальна різниця у віці між дітьми: як це впливає на характер?

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber