Без систематичної обрізки кущі смородини через 6-7 років помітно втрачають урожайність, здатність протистояти хворобам і шкідникам. Ідеальний порічковий кущ має складатися з 15-20 різновікових пагонів, включаючи 3-4 торішні гілки. Найбільше плодових бруньок утворюється на пагонах 2-4 року, тому деякі садівники взагалі не залишають гілок старше чотирьох років.

ОМОЛОДЖЕННЯ СМОРОДИНИ В КІЛЬКА ЕТАПІВ

Кущі віком 6-8 років рекомендують омолоджувати поступово, приблизно за три роки. Така обрізка дозволяє одержувати нехай і невеликі, але все-таки врожаї, і паралельно позбуватися старих гілок. Щорічно восени потрібно вирізати по 1/3 старого куща. Найкраще вирізати гілки до землі, не залишаючи довгих пеньків (це розсадники шкідників). Зрізи бажано припудрити попелом. На другий рік одночасно з обрізкою, що омолоджує, уже можна починати обрізку планову, необхідну для формування молодого куща.

ОМОЛОДЖЕННЯ СМОРОДИНИ РАДИКАЛЬНОЮ ОБРІЗКОЮ

Радикальна обрізка - це обрізка куща цілком, «на нуль». Таким способом можна омолодити навіть безнадійних «дідків» - порічкові кущі 8-15 років.

Пізньою осінню або навесні, відразу ж після сходу снігу необхідно зрізати всю наземну частину куща практично до землі (можна залишити пеньки 3-4 сантиметри). При осінній обрізці зрізи та ґрунт навколо рекомендується замульчувати соломою, бадиллям або тирсою, щоб коренева система не вимерзла. При весняній обрізці ґрунт проливають розчином «Фітоспорину», а через пару тижнів підживлюють настоєм коров’яку (1:10) або добривом з трави. Такі підживлення можна провести ще пару раз за сезон.

Сплячі прикореневі бруньки пробудяться та видадуть молоденькі пагони. З них вибираємо 5-7 найдужчих, усі інші вирізуємо - діємо точно так само, як при посадці нового куща із саджанця. На третій рік після кардинальної обрізки обновлений кущик порадує вас багатим урожаєм.

ЩОРІЧНЕ ОМОЛОДЖУВАННЯ СМОРОДИНИ

Якщо у вас на ділянці досить багато порічкових кущів або схема планової обрізки здається вам занадто складною, радимо взяти на озброєння наступний метод щорічного омолодження смородини. Подумки розділіть кущ на чотири частини, і повністю вирізуйте по чверті куща щороку. Таким чином ви щорічно позбуваєтеся гілок старше чотирьох років, кущ завжди залишається молодим і дає прекрасний урожай.

Наостанок хочеться відзначити, що омолодити кущ можна й без обрізки. Потрібно зрізати з найбільш міцних і здорових гілок живці, укоренити їх і висадити на нове місце. А старий кущ просто викорчувати і забути про нього.

Джерело