Взимку значно збільшується кількість пожеж у житловому секторі, що призводять не лише до значних матеріальних збитків, але й, що найголовніше — до травмування та загибелі людей. Так, лише впродовж минулої доби в Україні виникло 180 пожеж, внаслідок яких загинуло 11 осіб. З початку року показник загиблихвже сягає 1 тис. 507 осіб, а постраждалих - 1 тис. 210.

Зазвичай причиною виникнення пожеж у помешканнях є нехтування громадянами елементарних правил пожежної та, в першу чергу, власної безпеки. Паління у ліжку, перенавантаження або несправність електромережі часто призводять до пожеж у побуті. Крім того, часто для обігріву власних помешкань люди використовують саморобні або несертифіковані електрообігрівачі, а також порушують правила експлуатації пічного опалення.

Так, 6 грудня сумські рятувальники ліквідували пожежу у житловому будинку в селі Підлипному. Під час проведення розвідки вогнеборці виявили у одній із кімнат тіло чоловіка. Загиблим виявився господар будинку, 1964 р.н. Ймовірно, причиною загоряння могла стати необережність чоловіка під час куріння.

З цієї ж причини виникла пожежа 7 грудня на Львівщині у селі Кутище. Під час ліквідації загорання рятувальники виявили у помешканні тіло власника будинку. Ймовірно, чоловік заснув із цигаркою в руках, що й призвело до трагічних наслідків.

В той же час, на Миколаївщині, в смт. Констянтинівка, під час пожежі у приватному житловому будинку також загинув господар помешкання, 1970 р.н. Ймовірно, загорання виникло внаслідок недотримання чоловіком правил пожежної безпеки.

Зважаючи на вкрай невтішну статистику, Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре застерігає громадян дбати про належний протипожежний стан власних помешкань, дотримуватись правил пожежної безпеки в побуті:

-використовуйте для обігріву помешкань тільки сертифіковані електрообігрівачі;

-дотримуйтесь правил пожежної безпеки при використанні індивідуальних систем опалення та систем пічного опалення;

- не паліть у ліжку;

-слідкуйте за станом та справністю електромережі;

-у разі виходу з приміщень не залишайте увімкненими телевізори, праски, тощо;

- намагайтеся уникати перевантаження електричних мереж, не вмикайте одночасно побутові електроспоживачі великої потужності.

Шановні громадяни! Не залишайте дітей без нагляду, тримайте запальнички та сірники в недоступних для малечі місцях. Пам’ятайте: лише виконання елементарних правил пожежної та власної безпеки зможе зберегти ваше життя та майно від вогню.



pic

Повідомляє пресс-служба ДСНС України.