(*Водохреща - це християнське свято, яке веде за собою народну традицію пірнати в ополонку. Проте потрібно знати як правильно підтримувати таку традицію.*)

Медики стверджують, що на Водохреща в крижану воду сміливо занурюватися може тільки здорова людина. Краще не ризикувати, якщо є хронічні захворювання. Адже занурення в крижані води – це стресова ситуація для організму.

Церква однозначно висловлюється в цьому питанні: на Водохреща пірнати не обов’язково, адже будь-яка освячена вода вважається цілющою в цей день. До того ж, вона не втрачає свою силу.

Занурюючись в ополонку у цей день прийнято швидко занурюватися з головою у воду 3 рази, при цьому хреститися і вимовляти: "В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа". Моліться про себе і про своїх рідних. Традиційно вважається, що в Хрещення купатися треба у сорочках, а не в купальниках, щоб не виставляти напоказ своє тіло.

Як же правильно зануритися в хрещенські води?

По-перше, треба морально налаштуватися. А точніше прийняти це купання, вірячи в те, що водохресне обмивання очистить як тіло, так і душу і цей вчинок насправді піде на користь. Якщо ви вперше вирішили зануритися, то краще, щоб поряд з вами були завзяті «моржі» або хоча б той, хто не вперше купається на Водохреща.

Перед купанням можна свою шкіру змастити жиром, щоб вона не охолоджувалася так швидко і не пересихала. Також не рекомендується їсти багато перед зануренням.

Перед зануренням на березі слід розім’ятися – хвилин п’ять-десять енергійно пострибати або побігати, кілька разів присісти.

Пам’ятайте, що для такого купання ополонка повинна бути не менше 2-3 метрів. Тому на око прикиньте – чи достатньо та ополонка, в яку ви зібралися занурюватися вирізана.

В ополонку заходити треба поступово. Новачки не повинні більше 10 секунд перебувати в крижаній воді.

Після занурення розітріться повністю жорстким рушником, потім потрібно одягнутися швидко і випити склянку гарячого напою.

Не забувайте вкутувати гарненько голову, краще простирадлами або декількома м’якими рушниками.

Якщо перед купанням вживати спиртні напої, то це дасть тільки лише зайве навантаження на серце, що посилить переохолодження ще більше.

http://info-mir.com.ua/

Найпопулярніші місця купання на Водохреще у рівнян:

Басів Кут (м.Рівне ),

джерело Святої Анни (с.Онишків, Дубенський р-н, біля Почаєва),

джерело Святого Миколая (с.Гільча).

19 січня 2017 року у селі Пересопниця відзначатимуть народне свято Водохреща біля церкви на річці Стубла. Також в цей день у культурно-археологічному центрі “Пересопниця” відбудеться ХІХ Словянський фольклорний фестиваль “Коляда”, де проходитиме концертно-оглядова програма у музеї Пересопницького Євангелія.

Крім того з 06:00 до 08:00 години в селі Грабів біля джерела на честь ікони Святої Матері відбудеться освячення води та купання.

Вважається, що на Водохреща, з опівночі до опівночі, вода набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року, лікуючи тілесні й духовні хвороби, тому в селі Обарів освячення води розпочнеться вночі, після чого о 08:00 годині відбудеться хресний хід до криниці.

В селищі Оржів о 13:00 годині розпочнеться молебень біля ставу, після чого розпочнеться освячення води та купання.

В селі Гориньград освячення води та купання відбудуться біля джерела Святої Трійці.

Очиститись від усього поганого та набратися цілющої енергії можна також в річках сіл Грушвиця, Карпилівка та Козлин.

Розклад богослужінь і освячення води на скиті Святої Анни: 18 січня о 17.00 – повечір’я і утреня, о 23.45 – Велике освячення води з Хресним ходом через Джерело, по завершенні – Божественна Літургія; 19 січня о 7.00 – Божественна Літургія, освячення води та Хресний хід через Джерело.

Ніколи не ходіть купатися на Водохреща на самоті. Супроводжуюча вас людина завжди повинна бути поруч, щоб допомогти в непередбачуваній ситуації.