Осіннє мульчування посадок, у першу чергу, розраховане на захист рослин від прийдешніх морозів. Шар мульчі створює додаткову перешкоду для холоду, захищаючи кореневу систему рослин від вимерзання. А деякі види матеріалів здатні, до того ж, затримувати сніг, завдяки чому захисний ефект підсилюється.

1. КОМПОСТ

Плюси: дає рослинам не тільки захист, але й живлення; підходить для мульчування більшості садових культур, а також грядок з підзимовими посівами овочів.

Мінуси: компост потрібно готувати, і не в усіх він є; погано приготовлений компост може занести на город насіння бур'янистих трав, хвороби та шкідників.

2. ТОРФ

Плюси: як і компост, є практично універсальним матеріалом для мульчування як у саду, так і на городі.

Мінуси: придбання торфу - це додаткові витрати; він здатний вплинути на кислотність ґрунту.

3. ТИРСА, СТРУЖКА

Плюси: велика тирса і стружка можуть затримувати сніг, створюючи додаткове вкриття.

Мінуси: тирса, як і торф, здатна підкисляти ґрунт; при використанні тирси у якості мульчі потрібне додаткове внесення азотних добрив; не для всіх рослин така мульча придатна (наприклад, для півоній її використовувати звичайно не рекомендують).

4. СОЛОМА

Плюси: солома чудово затримує сніг і відмінно захищає коріння рослин від морозів.

Мінуси: у соломі люблять зимувати дрібні гризуни; навесні таку мульчу бажано прибрати, солома перешкоджає прогріванню ґрунту рівно так само, як вона заважає морозу добратися до коренів.

5. ХВОЯ

Плюси: у багатьох регіонах цей матеріал легко роздобути; щільний шар хвої добре вкриває ґрунт, і багато дрібних гризунів недолюблюють таке «колюче» укриття.

Мінуси: ті ж, що в тирси.

6. СУХЕ ЛИСТЯ

Плюси: доступний матеріал, що удосталь зустрічається, напевно, майже в будь-якій місцевості; сухе листя створює відмінну «шубу» для рослин на зиму.

Мінуси: у листі можуть зимувати всілякі шкідники.

Як бачите, мінусів не позбавлений жоден варіант — але й плюси є у всіх! Вибирайте.

Джерело