Кожен день тижня після Пасхи має свою назву і значення, є і певні заборони для цих днів. Тиждень після Великодня називається Світлою седмицею або Великоднім тижнем, згідно з народними традиціями всі ці дні прийнято веселитися, ходити один до одного в гості, відпочивати. Дізнайтеся, що можна, а чого не можна робити в ці дні.

У 2018 рокі Великдень відзначають 8 квітня, а весь наступний тиждень після Світлого Христового Воскресіння - з 9 по 15 квітня - здавна називається Великоднім, Світлою седмицею, Громовиця, Червоні святки, Радісним. В цей тиждень здавна люди дотримувалися великодніх прикмет і традицій.

Весь тиждень від Великодня до Червоної гірки (наступної неділі після Пасхи) в народі проводили весело і радісно, ​​ходили один до одного в гості, дарували великодні подарунки і раділи приходу весни і воскресінню Господа Ісуса Христа.

У ці дні починалися і оглядини молодят.

Весь Великодній тиждень не прийнято було сумувати і плакати за померлими, вважалося, що духи предків в ці дні оживають і знаходяться поруч з живими.

Прийнято ходити на цвинтар, наводити порядки на могилах.

Радість від воскресіння Христа триває 40 днів, до Трійці, і всі сорок днів прийнято вітати один одного словами «Христос Воскрес», «Воістину Воскрес!»

На Світлому тижні вже дозволялося хрестити дітей, однак обряди вінчання не проводилися.

Весь тиждень після Великодня не можна сердитися, злитися, сваритися, треба намагатися бути добрішими до ближніх, допомагати нужденним.

Поливальний понеділок

Перший понеділок після Великодня в народі називають "поливальний" - здавна хлопці поливали водою дівчат - на щастя і здоров'я, а дівчата дарували їм за це великодні писанки.

У народі вважалося, що першим до хати повинен входити чоловік, це принесе багатство і щастя в сім'ю.

Перший понеділок називають ще Днем Богородиці, прийнято роздавати милостиню нужденним і робити добрі справи.

Купалищи

Вівторок Пасхального тижня називається Купалищи, в народі прийнято було в цей день обливати холодною водою тих, хто проспав ранкові молитви.

Громова середа

З середи після Пасхи починаються молодіжні гуляння, дівчата і хлопці збиралися водити хороводи, люди старшого віку також збиралися «на музику», танцювали, весело проводили час сім'ями, збиралися в корчмах для продовження святкування Великодня.

Навський четвер

У багатьох місцях в перший четвер після Великодня йдуть на кладовище, несуть червоні яйця і згадують покійних, наводять порядки на могилках предків.

Народні гуляння тривають, люди продовжують ходити в гості, влаштовують посиденьки, «водять кобилу»: на палицю надягають «хвіст», «голову», імітуючи коня, чоловік переодягається в цигана і «катає на кобилі» всіх бажаючих.

Прощена п'ятниця

У цей день тесть і теща запрошували в гості батьків зятя. Жінки і дівчата повинні були до світанку вмитися в цей день холодною водою - вважається, що цей обряд наділяє красою і молодістю.

Окликальна субота

У суботу після Пасхи було прийнято, щоб батьки приходили в гості до молодят. У цей день молодь продовжувала водити хороводи, веселитися, проводили веселий обряд «проводжання русалок».

Вулиця

Під відкритим небом вечорами збиралася молодь і проводила вечірки, які проходили весело і жваво, з піснями, музикою, танцями, хлопці загравали до дівчат.

Обов'язково дізнайтеся Як розвантажити організм після Великодня[Поради рівнянам]