Університетське життя може стати випробуванням навіть для впевнених в собі випускників.

Життя далеко від дому і самостійне навчання в сукупності з фінансовими труднощами і проблемами соціальної інтеграції можуть серйозно похитнути впевненість у власних силах.

Обнадіює, що більшість людей все ж адаптуються до свого оточення і успішно долають всі труднощі - і це допомагає їм вибудувати сталу систему самооцінки в майбутньому. Перед вами шість міфів, які ніяк не повинні стати цьому на заваді.

1. Вас ніхто не підтримає

Якщо вам здається, що ви один на один зі своїм майбутнім, знайте, що це не так: університети зацікавлені в тому, щоб їх випускники знаходили хорошу роботу. Завжди, хоча можливо і не відразу, знайдуться люди, готові допомогти - постукайте в відділ практики або в кабінет свого наукового керівника. Якщо навіть вам не знайдуть роботу тут і зараз, розмова про перспективи допоможе заспокоїтися і усвідомити, що у вас є всі необхідні навички, які потрібні роботодавцю, або, навпаки, вчасно зрозуміти, чого не вистачає і розумно використовувати час, що залишився до випуску.

2. У вас повинен бути план

Вчіться і насолоджуйтеся моментом. Тоні Чепмен, професор теорії і практики в Даремського університету, вважає, що зараз студенти набагато більше турбуються за свій вибір, ніж це було 20-30 років тому.

Якщо ви ще не до кінця впевнені, куди направитеся після університету, - це абсолютно нормально.

3. Ви повинні відповідати

«Вечірки в гуртожитку» та інші види соціальної інтеграції можуть стати відмінним інструментом для «прокачування» самооцінки. Але якщо змагання «хто більше вип'є» і пробіжки голяком в громадських місцях ніяк не збігаються з вашим уявленням про веселощі, нічого страшного - вам не обов'язково в цьому брати участь.

У кожному університеті є безліч абсолютно різних способів зблизитися з людьми і добре провести час - це і посиденьки в гуртожитку, і спортивні заходи, а також дебати, театр або кіноклуб.

4. Якщо вам бракує впевненості в собі, у вас не буде друзів

Впевненість в собі - це те саме, що більшість людей набувають і розвивають під час навчання в університеті. Дуже малоймовірно, що закінчивши його, ви залишитеся тою ж людиною, яка складала вступні іспити.

Зміни - це завжди добре. В університеті з'являється дуже багато пов'язаних з цим факторів, які формують самооцінку, - неважливо, чи живуть студенти вдома або в гуртожитку: цей вихід із зони комфорту - необхідне соціальне і поведінкове випробування.

5. Потрібно бути ідеальним

Соціальні мережі - найсильніший інструмент тиску на самооцінку з боку ровесників. Нескінченні фотографії з вечірок, ідеальні селфі - все це нестерпно, навіть якщо розумієш, що ці кадри ретельно вибиралися, щоб створити потрібне враження.

Оцінюючи власну привабливість, соціальний статус і успіх, молоді люди неминуче порівнюють себе з іншими.

Якщо ви застали себе за цим заняттям, нагадайте собі, що ті ж соціальні мережі дають людям можливість представити себе більш привабливими, популярними і успішними, ніж вони є насправді. Не порівнюйте себе з нереалістичними портретами.

6. Чим голосніше, тим краще

Якщо нічого не наповнює вас страхом більше, ніж необхідність відповісти або висловитися на лекції, постарайтеся ставитися до цього легше. Бути найгучнішим не завжди означає бути найбільш впевненим в собі. Це також не означає, що ви говорите щось вартісне.

Люди можуть виховати почуття впевненості в собі, переступивши через страхи і відчуття незахищеності.

Уважно вибирайте момент, коли висловитися. Ніщо не змусить вас відчувати себе більш впевнено на лекції або семінарі, ніж знання предмета і аргументована точка зору.

Люди не хочуть піднімати руку, тому що бояться виглядати нерозумно. Це трапляється не тільки в навчанні, але і в роботі. Впевненість - це ключовий фактор успіху, і завдання університету -підтримати студента і дати йому відчути, що його судження важливі і варті того, щоб бути озвученими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

11 способів позбавитися від зайвих: думок, страхів, кілограмів і речей