Умовою настання вагітності є овуляція — вихід яйцеклітини з яєчника, що робить її доступною для сперматозоїдів та, відповідно, запліднення. Проблеми овуляції — найпоширеніша причина безпліддя. За оцінками фахівців, тією чи іншою мірою вона виявляється майже у 20% жінок фертильного віку. Найчастіше порушення овуляції спричинені синдромом полікістозних яєчників (СПКЯ). Водночас СПКЯ не виключає настання вагітності. Як саме синдром полікістозних яєчників впливає на фертильність?

Передове лікування безпліддя, зокрема спричиненого СПКЯ, пропонує медичний центр «Мати та дитина»: https://mdclinics.com.ua/ua/

СПКЯ: причини та прояви

СПКЯ спричинений гормональним дисбалансом, але чому він виникає, невідомо. Гонадотропні гормони гіпофіза регулюють менструальний цикл, контролюють дозрівання фолікула та овуляцію. Коли фолікул досягає максимальної зрілості, він лопається, і з нього виходить готова до запліднення яйцеклітина та трохи фолікулярної рідини. З невідомих причин при СПКЯ овуляції не відбувається, фолікули не лопаються, а так і залишаються в яєчнику, перетворюючись на заповнені рідиною кісти. На УЗД такі множинні кісти виявляються по краях яєчника — саме там, звідки мала з'явитися яйцеклітина. Такий стан називається полікістозом.

Симптоми СПКЯ:

  • Нерегулярні менструації.
  • Підвищений рівень андрогенів, що проявляється акне, надмірним ростом волосся на обличчі та тілі, жирністю шкіри та волосся.
  • Зайва вага.

Деякі лікарі саме зайву вагу та спричинений нею гормональний дисбаланс вважають причиною СПКЯ, інші, навпаки, відносять її до наслідків гормонального дисбалансу, який запускає весь симптомокомплекс. Хай там як, СПКЯ пов'язаний з ожирінням. Якщо у жінки немає надмірної ваги, але є СПКЯ, то з високою ймовірністю зайва вага з'явиться в майбутньому, оскільки є схильність. Такий зв’язок має і позитивну сторону — коли вага стає нормальною, прояви синдрому зменшуються.

Як збільшити шанси на самостійну вагітність

При проблемах із зачаттям через СПКЯ, лікарі зазвичай рекомендують починати не з препаратів, а із заходів, які нормалізують гормональний фон. Вони корисні в будь-якому випадку, тому що лише цього може виявитися достатньо для настання вагітності, а якщо ні, то вони підвищують ефективність лікування.

  • Нормалізація ваги. Жирова тканина продукує естроген й у такий спосіб посилює порушення обміну речовин. Щоб розірвати порочне коло, масу тіла слід привести до норми. Лікарі застерігають від занадто швидкого розв’язання проблеми екстреними методами, оскільки потрібний довготривалий результат.
  • Збалансоване харчування. Щоб продукувати гормони, організму потрібні жири, білки, вуглеводи, вітаміни, мінерали — усе хорошої якості та потрібної кількості. Якщо є ожиріння, раціон має мати невеликий дефіцит калорій, але містити всі потрібні поживні речовини.
  • Контроль глюкози. СПКЯ нерідко супроводжується інсулінорезистентністю. Тому слід виконати аналізи крові на глюкозу та на толерантність до глюкози. Якщо є порушення, рівень глюкози нормалізують за допомогою дієти та, якщо є потреба, метформіну.

Лікування безпліддя, спричиненого СПКЯ

З усіх видів безпліддя саме гормональне найкраще піддається терапії.

Використовують такі методи:

  • Вживання лікарських засобів для стимуляції овуляції (цитрат кломіфену, летрозол).
  • Дрилінг яєчників. Це лапароскопічне втручання, коли за допомогою лазера або ультразвуку створюють невеликі отвори, або насічки в потовщеній капсулі яєчника. У такий спосіб полегшують вихід яйцеклітини.
  • ЕКЗ (екстракорпоральне запліднення).

Лікування має хороший прогноз. Здебільшого жінкам із СПКЯ вдається завагітніти, успішно виносити та народити здорову дитину.

Медичні центри «Мати та дитина»:

  • Київ, вул. Макіївська, 8
  • Київ, вул. Юрія Литвинського, 54/15
  • Київ, просп. Володимира Івасюка, 8, корп. 4
  • Житомир, вул. Велика Бердичівська, 43
  • Львів, вул. Замарстинівська, 85а
  • Київ, вул. Казимира Малевича, 83

Автор:  Вербицька Наталія Ярославівна  – акушер-гінеколог, репродуктолог.