Пристрої для вимірювання викидів вуглекислого газу. Їх планують встановити у Рівному. Про це говорили на відкритті офісу декарбонізації. Що це таке і як вплине на життя містян, дізнавався Павло Невесенко.

У Рівному будуть скорочувати викиди парникових газів у повітря. Задля цього міська рада підписала меморандум про співпрацю з державним агенством енергоефективності. В рамках угоди відкрили офіс з декарбонізації. На грантові кошти у місті розроблять концепцію заходів щодо енергоефективності та скорочення шкідливих викидів у повітря. Рівне стало першим містом в Україні, яке отримало кошти від Євросоюзу на впровадження цих інновацій.

Секретар Рівнеради Віктор Шакирзян розповідає у місті планують встановити датчики які показуватимуть кількість викидів вуглекислого газу в повітря. Однак це лише один з етапів співпраці Рівного з агенством енергоефективності. Нині у місті вивчатимуть різноманітні проєкти запропоновані міжнародними партнерами.

В Агенстві Держенергоефективності розповідають, оскільки в Україні триває війна, питання, щодо економії енергії й впровадження інновацій у цих питаннях виходять на перше місце.

Також у Рівному провели Єврофорум. На ньому обговорили енергоефективність та сталий розвиток громади. Серед питань, які розглянули - енергоефективність, стратегія розвитку нашої тергромади, а також підтримка бізнесу та залучення інвестиції. До слова, на впровадження цих ініціатив з міського бюджету не витрачатимуть гроші. Це все допомога від міжнародних партнерів.

Нардеп Олександр Аліксійчук розповідає, впровадження усіх нововведень, які обговорили на єврофорумі зробить Рівненщину привабливим для інвесторів та комфортним для мешканців.

Поки у Рівному формуватимуть команду, яка впроваджуватиме заходи з декарбонізації у місті. Також розглядатимуть різноманітні проєкти задля стратегічного розвитку громади та підтримки бізнесу.

Читайте також: Правоохоронці Рівненщини оперативно повернули додому 14-річну дівчину