Домашній улюбленець - це для дитини хтось винятковий. Можна до нього притулитися, побалувати, прошепотіти йому на вухо таємницю або повідати свої печалі.

Присутність тварини в будинку вчить дитину:

Емпатії - дитина висловлює тварині по-своєму свої почуття. Сили духу, тому що неодноразово потрібно буде переживати де пропадає улюбленець, а іноді і перев'язати скалічену лапу. Відповідальності за слабку істоту. Принципів, які панують у світі тварин. Але це не кінець плюсів. Багато педіатрів вважають, що діти, які перебувають у компанії тварин, мають велику стійкість до хвороб і алергій. Але увага - покупка тварини не може бути необачною. Адже навіть маленький хом'як або кролик - стане членом вашої родини.

Хто з нами оселиться?

Навіть найпрацьовитіша дитина не потягне всіх обов'язків, пов'язаних з доглядом за твариною. Багато які з них, як хоча б прогулянка з собакою або прибирання за нею, ляже на батьків. Собака або кішка вимагає часу та уваги. Ти зважте, свій розпорядок роботи і розпорядок дня.

Якщо ви наважуєтеся на породисту собаку, необхідно вибрати таку породу, представники якої люблять дітей. Розмір тварини також має значення. Маленький щеня через деякий час може стати великою собакою і незважаючи на лагідний характер ненавмисно дитину перекинути або вдарити хвостом.

Може, дитина ще занадто мала?

Дворічна дитина може виявитися настільки розважливою, що впорається зі спокійною і терплячою собакою (а може скоріше собака впорається з дитиною.). Якщо малюк мріє про кудлатого, але йому не вистачає делікатності і ласки і він може знущатися над твариною - краще поки купити йому плюшеву іграшку. Важливо, щоб батьки супроводжували дитину під час прогулянок з твариною. Дитину треба вчити, що це живе створіння. Має свої почуття, часом відчуває біль і страх. Може бути втомлене, не хоче грати, думає про спокій. Не можна його бити, тягнути за хвіст або мучити.

Що з алергією?

Якщо дитина страждає від алергії, рішення про покупку тварини потрібно обговорити з лікарем алергологом і можливо зробити потрібні алергопроби. Навіть якщо їх результат негативний, і дитина, наприклад не реагує на шерсть кота - це не означає, що через деякий час симптом не з'являться. Є спеціальні породи котів і собак, які можна заводити алергікам. Безпечною з числа тварин є черепаха.

Гігієна і можливі хвороби

Багато батьків побоюються, що тварини переносять глисти, розносять хвороби і купуючи чотирилапого, ризикують здоров'ям. Тварини можуть бути переносниками різних хвороб. Але якщо ми дбаємо про здоров'я та гігієну улюбленця, регулярно його прищеплюємо, купаємо, перемо речі і миємо посуд - вихованець не повинен становити загрози для домочадців