Надокучливий звук електродриля за стіною вранці, вночі та на вихідних, постійний шум від пересування меблів, убивчий запах фарби та лаку... Не секрет, що ремонт квартири сусідів може перетворити ваше життя на пекло.

Активні ремонтні роботи, зазвичай, тривають по кілька місяців. При цьому порушуються всі санітарні норми. Як змусити сусідів не заважати своїм ремонтом?

1. Для початку спробуйте поговорити з сусідами мирно. Якщо не допоможе ваше особисте прохання регулювати час проведення ремонтних робіт, знайдуться ще сусіди, незадоволені порушенням загального спокою. Спробуйте вплинути колективно.

2. Попросіть сусідів не порушувати чинні санітарні норми. Відповідно до закону України “Про епідеміологічне благополуччя населення” проводити ремонтні роботи, що супроводжуються шумом, заборонено з 20.00 до 8.00. У святкові та вихідні дні така заборона діє цілодобово.

pic

3. Поясніть сусідам, що рівень шуму не має перевищувати 40 децибелів у період з 7.00 до 23.00 та 30 децибелів з 23.00 до 7.00. Інакше їм загрожує штраф в розмірі від 5 до 15 неоподатковуваних мінімумів.

4. Якщо ваше застереження не подіє, зверніться зі скаргою до санітарно-епідеміологічної станції. За вашою скаргою працівники СЕС зобов’язані приїхати і заміряти рівень шуму.

5. Якщо ж сусіди і в цьому випадку не припинять "нав’язувати" вам свою ремонтну "музику", ви можете сміливо звернутися зі скаргою до ЖЕКу, місцевої адміністрації або до відділку міліції.