«Досягнення компромісу – це право наших клієнтів на будь-якій стадії вирішення існуючого спору…» Олеся Сергієнко

Будь-які конфлікти не вигідно розглядати з негативної точки зору та здійснювати асоціацію їх з ворожнечею та біллю.

Це не обов’язково є негативне явище.

Часто конфлікти допомагають учасникам, краще зрозуміти свої цілі, відкрити свої невикористані резерви та знайти нові нестандартні рішення.

Конфлікт потрібно розглядати, як відповідний сигнал до необхідності позитивних та  координальних змін у Вашому житті.

В основі конфлікту звичайно знаходиться ситуація, яка включає протилежні позиції сторін, невідповідність інтересів, бажань опонентів.

Але, конфлікт ефективно розглядати, як додатковий шанс для розвитку та покращення взаємовідносин і для того, щоб використовувати цей унікальний шанс, необхідно навчитися  управляти конфліктом.

На практиці існує п’ять способів урегулювання конфліктів, а саме: змагання, пристосування, ухилення, компроміс і  співпраця.

При ухиленні жодна сторона не досягає успіху, при змаганнях, пристосуванні та компромісі або одна сторона виграє, а друга програє, чи просто дві сторони йдуть на компромісні уступки.

Лише в ситуації співпраці усі сторони залишаються у виграші!

Медіація (посередництво) є «мистецтвом мирних переговорів» при якому сторони мають можливість зрушитися з мертвої точки і продовжити пошук рішень по мировому урегулюванню ситуації.

Медіація – це альтернативний, позасудовий спосіб врегулювання конфлікту в якому нейтральна третя сторона (медіатор) допомагає сторонам в знаходженні взаємоприйнятного варіанта вирішення їхнього конфлікту.

Медіатором є особа, яка пройшла відповідну підготовку та атестацію, володіє спеціальними знаннями та навичками необхідними для здійснення процедури медіації.

Відповідно до Європейського кодексу поведінки для медіаторів, який був розроблений ініціативною групою практикуючих посередників при підтримці Європейської Комісії та прийнятий на конференції в Брюселі 02 червня 2004 року "медіатор повинен бути компетентним та мати необхідні знання в сфері медіації.

Важними факторами є належне навчання та постійне вдосконалення їх теоретичних та практичних навиків в сфері медіації з обліком усіх стандартів та вимог пов'язаних з їх акредитацією".

Даний кодекс поведінки  визначає ряд принципів, які медіатори зобов’язуються добровільно під свою відповідальність дотримуватися під час здійснення своєї професійної діяльності.

Медіатор обов’язково роз’яснює сторонам спору основні принципи на яких базується медіація, узгоджує її правила, контролює правильність здійснення процедури медіації, визначає основні позиції, інтереси та потреби сторін, у разі необхідності проводить зі сторонами індивідуальні зустрічі.

За згодою осіб, які звернулися за наданням послуг медіації оформляється договір про участь у медіації та договір про результати медіації.

Сама процедура медіації ґрунтується на основних базових принципах без яких медіація не може бути проведена.

Такими принципами є:

- Добровільна участь сторін в медіації;

- Конфіденційність процесу;

- Нейтральність, неупередженість та незалежність медіатора;

- Самостійність прийняття рішення сторонами.

Добровільний принцип медіації полягає в тому, що сторони можуть в будь-який момент припинити процес медіації.

Конфіденційність процесу означає, що все, що обговорюється сторонами медіації залишається в таємниці.

Обговорення і/або досягнутий договір можуть бути передані третім особам тільки по спільному рішенню усіх учасників медіації.

Індивідуальні зустрічі медіатора зі сторонами відбуваються, ще найбільш високому рівні конфіденційності.

Кожна зі сторін медіації повідомляє про конкретний зміст інформації, яка може бути передана медіатором другій стороні.

Порушення медіатором принципу конфіденційності може підірвати довіру сторін до нього та навіть припинити процес медіації. Стосовно нейтральності, неупередженості та незалежності медіатора, хочу зазначити наступне.

Медіатор не має конкретної своєї позиції у Вашій справі.

Він приділяє однакову увагу для обох сторін медіації.

Медіатор не висловлює своєї критики або будь-яких оціночних суджень відносно Вашого предмету спору.

Основною перевагою медіації є те, що сторони самі впливають на хід процесу медіації та повністю контролюють прийняття рішення на відміну від судової системи в якій лише суддя приймає рішення.

В медіації сторони самі приймають для себе рішення, яке є на їхню думку правильним та справедливим.

Медіація можлива на будь-якій стадії ескалації Вашого конфлікту.

Саме медіатор знаходить шляхи для початку діалогу між сторонами та допомагає їм створити атмосферу взаєморозуміння та обміну думками і ідеями!

Медіація економить Ваші фінансові ресурси на судові витрати та оперативно врегульовує Ваш спір мировим шляхом, зберігає на належному балансі Ваш емоційний стан, покращує взаємовідносини між членами сім’ї, партнерами, контрагентами та іншими особами.

Після укладання договору про результати медіації за участю медіатора  Ви маєте право укласти в порядку передбаченому законом мирову угоду в суді на розгляді якого знаходиться Ваш спір, посвідчити договір про результати медіації у нотаріуса.

Звичайно сімейна, комерційна (внутрішньо-організаційна, корпоративна ін.)  та кримінальна медіація має свої особливості та специфіку проведення.

Сімейна медіація в першу чергу ґрунтується на інтересах дітей та захищає від неправомірного втручання в приватне та сімейне життя сторін.

Існує відповідний перелік підстав при яких сімейна медіація є недоцільною: розумова неповноцінність, надання завідомо неправдивої інформації, відмова та нездатність прийняти основні принципи та правила медіації, зловживання алкогольними та наркотичними засобами.

Діти дуже гостро реагують на розлучення батьків і в цих ситуаціях, досить важливо медіатору сказати дитині: «що не дивлячись на те, що батьки розлучаються, тато залишається татом, а мама – мамою».

Діти дуже часто стають частиною «емоційного трикутника», в результаті чого конфлікти починають вирішуватися саме через дитину.

Іноді батьки втягують в конфлікт дитину і спір між ними неможливо вирішити до тих пір, поки дитина не стане по справжньому «вільна»!

На сьогоднішній день на законодавчому рівні постає питання про ведення обов’язкової сімейної медіації!

Я сподіваюсь, що в скорому часі буде прийнятий в нашій державі Закон України «Про медіацію».

Медіація почне активно застосовуватися і в Україні  та буде мати свій успіх, як і в  багатьох інших європейських державах світу.

Я вважаю, що в медіації є своє велике майбутнє!