Цей ботанічний феномен називають найромантичнішим місцем в Україні... Майже 6 кілометрів природної ілюзії чи все таки тунель справжнього кохання? Ми прогулялися тунелем від Клеваня до Оржева... Як це виглядає, дивіться далі?

МИ Є У ТЕЛЕГРАМІ: Мандруємо разом або Rivne1.tv

Є безліч способів дістатися до тунелю: авто, громадський транспорт, потяг. Для своєї подорожі я обрала громадський транспорт і прогулянку пішки від зупинки до самого входу у тунель. У Рівному на залізничному вокзалі можна сісти на маршрутку кожні 15-20 хвилин, і ще приблизно за 30 хвилин дістатися до потрібної Вам зупинки у Клевані.



pic

Раніше на вході у тунель не було людно, і це вносило свою "еротичну" ноту в атмосферу прогулянки. Нині Вас зустрінуть жінки, які продають різні сувеніри, завдяки яким з пустими руками Ви не залишитеся.



pic

pic

pic

Вперше до тунелю я потрапила в далекому 2007 році, коли мені про нього розповіли по секрету. Вирушивши в дорогу я так і не змогла допитатися у місцевих про місце знаходження самого тунелю, адже для них це була звичайна залізнична колія... "Нічого особливого там немає, але я скажу, де це", - сказав чоловік, завдяки якому пошуки завершилися дуже вдало.

Цьому фото вже багато років, і зроблено воно на початку тунелю, зараз вже цього Ви, на жаль, не побачите, бо все змінилося і в далеко не красивішу сторону.



pic

Нині при в ході в тунель вже не так густо, як було років 4 тому... Багато хто лукавив на злісних бобрів, які нищили деревину і тим самим руйнували природну красу не дуже природного тунелю. Але я від себе додам, що і люди внесли свою "краплю" для "покращення" краси. Не дуже розумію традицію чіпляти стрічки на дерева, і що воно має символізувати, але маємо те, що маємо... Комусь може здаватися це дуже гарним поєднанням, особисто для мене в цьому місці - це зайве.



pic

pic

Тунель досі функціонує як залізниця між Клеванем і Оржевом, тому не варто бути надто безпечними гуляючи тут. Двічі-тричі на день тут проходить «мотовоз», який, власне, і був причиною появи природного дива. Саме тепловоз став таким собі "перукарем" для цього відрізку лісу.



pic

Про утворення тунелю розповідають, що за радянських часів недалеко від Клеваня була військова база, до якої і вела залізнична гілка, яка для маскування була засаджена деревами. Військова база діє і до тепер, і через майже 5 кілометрів довжини колія розходиться: одна - до військової частини, інша - до Оржева.



pic

Також існує романтична легенда про утворення тунелю, правда ніхто так і не може сказати, чи було це все насправді...

Люби і знай свій рідний край! Як добре ти знаєш Рівне нщину? [ТЕСТ-ЧАСТИНА 1]

"Розповідають, що ця історія трапилась на початку ХХ століття. Тоді колія, що вестиме із Оржева (сусіднє село) до Клевані була лише у планах. Спроектувати залізну дорогу у цій місцині було не так просто: потрібно було зносити багато будинків, розширювати роз’їзд. Несподівана ідея прийшла в голову молодому польському інженеру. Він запропонував прокласти залізне полотно навпростець – через ліс. Замовники проекту тоді не здогадувались, що для інженера це був просто найкоротший прямий шлях до коханої дівчини…

Вона жила у Клевані і ходила у православну церкву. Та на свою біду закохалась у польського католика (того самого інженера), чим не на жарт обурила батьків. Вони були категорично проти зустрічей пари.



pic

Хлопець жив у Оржеві і приїжджав на таємні зустрічі з коханою на велосипеді. Коли ж сама доля підкинула шанс створити пряму дорогу між двома селами, він відчайдушно взявся за роботу.

Колія вийшла рівнесенька та пряма і виглядала вона неначе зелений тунель серед лісу. Щоб спілкуватись на відстані, закохані вивчили азбуку Морзе і вечорами з допомогою ліхтарів таємно посилали одне одному повідомлення, які світились зашифрованими зізнаннями. З допомогою біноклів в прямісінькому лісовому тунелі було чудово видно світлові знаки аж за три кілометри від парубка до дівчини. Його – від Оржева, а її – від Клевані. Отак вони і спілкувались, забуваючи про заборони батьків і не думаючи про те, що скажуть люди.



pic

Та згодом життя розлучила їх, проклавши його дорогу назад у Польщу, а її – до серця іншого. Кажуть, кожен прожив щасливе життя, та до кінця пам’ятав романтичну історію своєї юності."



pic

Я бувала дуже багато разів в цьому місці, але ніколи не проходила його від початку до кінця. Дочекавшись вихідних, помандрувала.... Що можна побачити в середині тунелю, дивіться самі:



pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

Красива природа, гарно співають пташки... Такий собі релакс душі і тіла... Але є одне "але", в тунелі дуже багато вужів, тому будьте обережними і дивіться під ноги.



pic

Люби і знай свій рідний край! Як добре ти знаєш Рівне нщину? [ТЕСТ]

Тунель має одну особливість, на розходженні доріг він міняє свій природній ландшафт і починає пахнути сосновою смолою... Якщо заходити від Клеваня - то ліс в основному з мішаних дерев, а зі сторони з Оржева - запах хвої і соснового лісу внесе свої нотки у моральне задоволення.

pic

pic

pic

pic

У "Тунелі кохання" знімали і японське, і індійське кіно, дуже багато рекламних роликів та просто сюжетів про сам тунель. Місце дійсно містичне і неймовірно гарне, яке приваблює до себе безліч туристів... І я люблю сюди повертатися знову і знову... Мандруйте разом з rivne1.tv .... Мандруйте Рівне нщиною, відкривайте нове

Тунель кохання в різні пори року:



pic



pic



pic



pic

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Мандруємо разом: "Бакота - українська Атлантида"

Мандруй і знай свій рідний край: Базальтові сповпи