Із озером Світязь у всіх мандрівників будуть виникати спільні асоціації. Це літо, сонце і відпочинок на березі озера. Однак гарно провести час тут можна і взимку. Як виглядає зимовий Світязь і чи може він зникнути з мапи України, читайте далі.

Озеро Світязь, яке знаходиться на Волині, є найбільшим озером в Україні. Водойма розташована на території Шацького національного природного парку. 

Серед учених немає єдиної думки щодо походження Світязя та інших Шацьких озер. Одні вважають, що після відступу Дніпровського льодовика понад 10 тисяч років тому на Поліссі утворилося величезне водоймище. Льодовик з півночі підпирав його, не давши воді стікати вниз. Озера вважаються реліктами, тобто залишками цього гігантського водоймища, западини якого з часом поглибилися вимиванням вапняків підземними потоками.

Читайте також: місце внутрішньої сили та спокою: Унівська Лавра очима рівнян

Інші учені твердять, що озера мають виключно карстове походження. А поява глибоких западин, за цим припущенням, пов'язана з підняттям і опусканням окремих тектонічних блоків.

 

Найкраща природна туристична прикраса Волині – озеро Світязь, що розташоване недалеко від селища Шацьк,входить до складу Шацьких озер, групи з-понад 30 озер у північно-західній частині Любомльського району Волинської області, у межиріччі Прип’яті й Західного Бугу.

Шацькі озера розташовані серед лісових масивів, де побудовано багато санаторіїв і баз відпочинку. Для охорони рідкісних природних комплексів у районі Шацьких озер 1983 створено Шацький національний природний парк загальною площею 32 500 гектари.

Читайте ще: десять неймовірних місць України, які варто відвідати рівненчанам

Світязь – найбільше озеро у групі Шацьких озер, найглибше озеро природного походження в Україні. Живиться воно підземними водами та артезіанськими джерелами. Вода тут надзвичайно прозора і м’яка. У сонячну погоду дно видно на кількаметровій глибині.

Світязь моє одну унікальну особливість. Достатньо лише змочити ноги у його кришталевій воді, як ви почнете  наповнюватися потужною енергією й почнете відчувати приплив сил. Майже уздовж всієї берегової смуги озера ростуть ліси. У літній час тут можна удосталь надихатися ароматом хвої, назбирати чорниць, ожини або грибів. 

 

Біля берегів Світязь переважно мілкий. Можна пройти кілька десятків метрів, аж поки вода досягне грудей. У безвітряну пору вода прогрівається швидко, тому тут з радістю відпочивають батьки з дітьми.

Вода Світязя має цілющі властивості, адже у її складі є срібло, йод та гліцерин. А шкіра після купань в Світязі стає відчутно еластичною.

Для відпочинку на Світязі ви можете обрати будь що: бази відпочинку, санаторії, спортивні та дитячі табори.

Про Світязь можна писати дуже багато, однак одну з найбільших водойм України минулого літа спіткала трагедія. Екологи та жителі почали бити на сполох, адже вода в озері почала зникати. Улітку 2019 року вода  відійшла від берега майже на сто метрів. 

Причин, чому вода в озері почала зникати, було декілька: 

  • відсутність будь-яких опадів;
  • глобальне потепління: дощі не йдуть, літо сухе, живитися озеру нізвідки;
  • розробки Хотиславського кар’єру на території Білорусі, а саме видобуток крейди;
  • незаконна діяльність суб’єктів господарювання.

 

Що стосується незаконної діяльності суб'єктів господарювання, тут мова йде про підприємство, яке неподалік озера має неймовірно величезі плантації лохини. Як відомо, дана рослина потребує величезного поливу.

Дане підприємство побудувало неподалік Світязя штучні водні об’єкти на орендованій території площею 230 га без відповідних на це документів та здійснювало з них водозабір для поливу саджанців лохини на площі понад 150 га. 

У січні цього року почала з'являтися інформація про те, що вода в озері піднялася на 6 сантиметрів. Однак чи повернеться вона до своїх колишніх берегів, невідомо. 

 

Зазвичай люди їдуть сюди на відпочинок влітку. Але у зимову пору Світязь по особливому гарний і спокійний. Людей тут небагато, лише місцеві прогулюються берегом озера. 

ФОТО ЗИМОВОГО СВІТЯЗЯ

 

***

***

 

***

***

***