Коли нам доводиться різати цибулю, всі ми стикаємося з таким неприємним явищем, як сльози. Як же з цим боротися і чи можливо різати цибулю без сліз?

Адже цибуля складається з клітин, що містять ферменти і сполуки сірки. При різанні цибулі відбувається пошкодження її клітин, що призводить до хімічної реакції між цими речовинами. В результаті утворюється хімічна речовина, що виділяється в повітря у вигляді газу. Коли цей газ дістається до очей, він взаємодіє з вологою на них і перетворюється на сірчану кислоту, що викликає печіння і подразнення очей. Відповідно організм, прагнучи якнайшвидше позбавитися від подразника, збільшує сльозотечу.

Існує декілька перевірених методів, за допомогою яких ви зможете різати цибулю без сліз, а також уникнути неприємних відчуттів при різанні цибулі.

Отже, найпростіший спосіб – постійно змочувати ніж, яким ріжете цибуля, холодною водою. Речовини, що викликають сльози є водорозчинними, тому вода змиє їх, перш ніж вони зможуть дістатися до ваших очей.

Непоганим засобом є охолодження очищеної цибулі. Очистивши цибулини від лушпиння, покладіть їх у холодильник на 15-20 хвилин. Це зменшує кількість кислотного ферменту, випущеного в повітря. Багато хто стверджує, що це - найбільш ефективний спосіб зменшення сліз.

Ще один борець з цибульним палінням – сіль. Очищену цибулю потрібно вимочити протягом 5-7 хвилин в добре просоленій теплій воді.

Змочіть обробну дошку сумішшю оцту і води в рівних пропорціях. Оцет зупиняє реакцію з виділення сірчистих сполук цибулі. Якщо суміш в даній пропорції не допоможе, спробуйте збільшити кількість оцту, але варто пам’ятати, що це вплине на смак цибулі.

Також під час нарізання цибулі можна жувати петрушку, яка повинна окислити речовини сірки і знешкодити її.

Використовуйте тільки гострий ніж для різання цибулі, оскільки гострий ніж робить чисті розрізи, пошкоджуючи меншу кількість клітин цибулі, що призводить до меншого виділенню сльозогінного газу.

Ріжте цибулю в добре провітрюваному приміщенні. Для цього можна відкрити вікно або помістити вентилятор поруч з обробною дошкою, який буде здувати сірчисті сполуки цибулі від вашого обличчя.

Якщо у вас є кухонний комбайн, використовуйте його, щоб різати цибулю. Після того як ви закінчите, зачекайте деякий час, перш ніж відкрити кришку.

Українські господині стверджують, що менш дієвими є наступні способи:

Дехто рекомендує під час нарізання цибулі тримати в роті холодну воду. Або поставити запалену свічку поряд з обробною дошкою - принцип роботи як з петрушкою - окислення сірки. Однак експерименти показали, що ці способи не принесли результатів.

Також радять не обрізати корінь цибулі на початку різання. Оскільки ця частина цибулі містить найбільшу концентрацію сірчистих сполук, вона повинна бути відрізана в останній момент. Тим самим ви будете схильні до подразнення очей більш короткий проміжок часу.

Можна одягнути окуляри для плавання або водолазну маску, коли ви ріжете цибулю. Вони чудово підходять для цієї цілі, оскільки щільно прилягають до області навколо очей, і газ, який викликає сльози, не зможе до них дістатися.

Візьміть до роту скибку хліба так, щоб друга його половина стирчала з роту. Хліб допоможе поглинути сірчисті сполуки цибулі.

Джерело: Сайт корисної інформації