МОЗ назвало штами грипу, яких потрібно очікувати в цьому епідсезоні. Так, за даними Міністерства охорони здоров'я України в цьому і майбутньому роках населення атакуватимуть: A / H1N1 (Каліфорнійський), A / H3N2 (штам «Гонконг») і штам В-групи ( «Брісбен»).

Два види грипу для українців вже не нові і циркулюють в країні кілька років - «Каліфорнія» та «Брісбен». Але каліфорнійський (він же - свинячий) грип викликав великий переполох серед населення в 2008-2009 роках, коли вперше з'явився в Україні. Однак українці пережили епідемію, хоча і піддалися на масову істерію, «змітаючи» з аптек засоби від застуди та грипу. Гонконгський грип очікується в Україні вперше. А штам «Брісбен» найменш небезпечний з них і серйозних ускладнень не викликає, повідомляє zdorov-info.com.ua.

Каліфорнійський і гонконгський штами викликають ряд серйозних ускладнень, тому медики радять українцям зустріти хворобу «у всеозброєнні». Так, найсерйозніше з ускладнень, які провокує A / H1N1, це важкі форми синуситу і запальні процеси в оболонках головного мозку (менінгіт і т.д.). Синусит - це запалення носових пазух вірусного, бактеріального, алергічного або грибкового характеру. Грип «Гонконг» може ускладнюватися пневмонією, бронхітом, викликати загострення бронхіальної астми. У літніх людей цей штам провокує загострення або розвиток серцево-судинних захворювань. У групі ризику по захворюваності даним вірусом - діти дошкільного віку.

За даними центру грипу та ГРВІ МОЗ України, з 3 жовтня поточного року і по даний момент ГРВІ захворіли 153 тисячі українців (з тих, хто звернувся за медичною допомогою). Віруси саме грипів серед хворих не виявлено, захворювання були викликані парагрипом та аденовірусами. Відомство повідомляє, що на даний момент епідеміологічні пороги по захворюваності на ГРВІ в Україні не перевищено.

Медики нагадують: для профілактики грипу можна імунізуватися: вакцинація рекомендаційна, але не обов'язкова. Зареєстровані та перевірені вакцини вже з'явилися в аптеках. Також, щоб захистити себе від грипу та ГРВІ, слід підвищувати імунітет, вести здоровий спосіб життя, вживати більше вітамінів, лікувати хронічні захворювання